Lindströms lommiga trädgård

Grönt är skönt!

Frukt i trädgården

En fruktträdgård tar lite tid på sig innan den… ja, innan den bär frukt. Men när den väl gör det får man lön för mödan – i vissa fall betydligt mer lön än man tänkt sig, så att det kan vara svårt att veta vad man ska göra av all den frukt man får skörda. Men då infinner sig genast frågan: vilken eller vilka sorters fruktträd ska man satsa på? Det finns ju så många att välja mellan! När vi nu säger ”fruktträd” så menar vi även bärträd, då dessa också rent tekniskt är fruktträd.

Det enklaste valet är självklart äppelträd. Äpplet är världens vanligaste frukt, och den överlägset mest odlade i Sverige. Men, handen på hjärtat, känns inte det lite VÄL förutsägbart och tråkigt? Det finns mängder med goda äppelsorter, och det är en användbar frukt, det förnekar vi inte. Vi säger bara att det är lite det som är problemet, och tycker att det finns många mer spännande alternativ. Här tänkte vi nämna ett både spännande och klassiskt exempel, gråpäronträd.

Päronträd:
Gråpäron är en riktig svensk klassiker, som tyvärr börjar bli mer och mer sällsynt. Skälet är enkelt. Gråpäronträd tar längre tid på sig än andra fruktträd innan de börjar ge frukt, och många har inte det tålamod som krävs. Omkring 10 år tar det vanligtvis innan man får frukt från ett gråpäronträd. Men har man det tålamod som krävs så är det ett fantastiskt val. Gråpäronträd blir också allt ovanligare, tyvärr, just på grund av att de tar god tid på sig, vilket vi tycker är ytterligare ett bra skäl att välja just det. Det må vara hänt att man får vänta lite längre på sina frukter – men det är det värt!

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2019 Lindströms lommiga trädgård