Vad är nikotin salt

En liten förklaring till vad nikotin salt är, eftersom det är ett lite komplicerat ämne som inte alla har full koll på.

När vi vejpar använder vi i regel vanlig nikotin (fribas).
Denna nikotin är i regel extraherad från tobak och isolerad till ren form för att sedan blandas ihop med basvätska som PG/VG i din e-juice.

Nikotinsalt får man när man tar ren nikotin (som är basiskt) och blandar med en syra, så de bildar en jonförening (ett nikotinsalt). Tillverkningen av nikotinsalt sker just såhär (ibland går det rykten att man skulle extrahera ett salt direkt från plantan – det är inkorrekt).

“Jag gillar NIKOTIN SALT SHOT”
“Jag tycker nikotinsalt smakar illa”
“Jag gillar inte nikotinsalt”

Är uttryck som är svåra att ta helt seriöst, eftersom nikotin kan förenas med VÄLDIGT många syror för att bilda många olika salter. Missförstå mig inte – visst kan du ha svårt för ett visst nikotinsalt – men ett nikotinsalt kan vara nikotinbensoat, nikotintartrat, nikotinsalicylat, nikotinmalat osv – listan kan göras lång!

Alla dessa olika jonföreningar kan vara i olika halter (helt upplöst, delvis upplöst) eller olika blandningar av många syror.

Om inte detta räcker, så har också alla nikotinsalter helt olika påverkan på absorbering i kroppen, smak och throathit.
Vad som slår bäst vet egentligen inte någon eftersom studier inte finns på alla salter och dess halter. Det man har att gå på är egentligen bara tillverkarnas egna ord och sin egna subjektiva upplevelse.

Ett missförstånd som är vanligt är att nikotinsalt är “sjukt len” – vissa salter kan vara lenare än vanligt nikotin – men eftersom ett nikotinsalt är en blandning av nikotin och en syra kan man räkna med att den faktiska dosennikotin i regel ligger närmare 50-60% i ett nikotinsalt.

En e-juice med “50mg/ml” nikotinsalt kan alltså i regel ligga på en faktisk nikotinhalt runt 30mg/ml.
Majoriteten av nikotinsaltprodukter idag specifierar andelen salt (inte faktisknikotin) på etiketten, eftersom detta får användaren att tro att produkten är sådär sjukt len och saknar throathit. Ett lite förvirrande problem är också att få produkter specifierar VILKEN/VILKA salter och halter de använder.
Man vet alltså inte som användare om man får ett bensoat som slår hårt eller ett citrat som dödar smaken osv.

Det man kan säga om nikotinsalt är att många av dessa salter verkar ha en snabbare absorbering i kroppen för många användare. Men eftersom tillverkaren oftast inte känner till effekten själva eller ens uppger vad för salter/halter de använder korrekt har hela situationen med nikotinsalt egentligen bara blivit ett marknadsföringstrick.

Du kanske får 1% faktisk salt, du kanske får 60% faktisk salt.
Salten i din produkt kanske har en påskyndad absorbering eller inte. Din produkts nikotinmängd kan vara allt från 50-100% av det som står på etiketten.

Det är förvirrande som fan, helt enkelt. Men helt klart värt att testa. Kom bara ihåg att olika nikotinsalter kan ha helt olika effekt, så det kan vara värt att testa flera olika sorter.