Så här konfigurerar du en VPN

Virtuella privata nätverk (VPN) växer i popularitet som panik över internet spioneri fortsätter att växa. Med en VPNS kan du kringgå geo-begränsningar, det låter dig torrent, och du kan använda den för att säkerställa att ingen spårar din IP-adress när du surfar på Internet. Det finns många skäl att ha en VPN, men frågan är, hur?

I den här guiden förklarar vi allt du behöver veta om hur du konfigurerar din egen VPN.

Steg 1: Registrera dig och installera din valda VPN

Oavsett om du väljer en fast favorit som NordVPN, eller vårt nuvarande toppval, Private Internet Access, måste du installera VPN-klienten. De flesta topp VPN erbjuder applikationer för Windows, MacOS, Linux och både Android och iOS mobila enheter, så ladda ner programmet från antingen din respektive App Store eller den officiella webbplatsen, och installera det som om du skulle någon annan mjukvara.

Du måste registrera dig för tjänsten för att få ett officiellt konto, men när det är gjort, ta dina inloggningsuppgifter och mata in den i programvaran för att komma åt VPN-tjänsten.

Steg 2: Snabbanslutning eller välj en server

De flesta VPN ger en snabb anslutning knapp, så om du inte har något emot vilken server du ansluter till, klicka bara på det. Efter en stund eller två kommer du att vara ansluten till den snabbaste servern som är tillgänglig vid den tidpunkten.

Med detta sagt, om du vill ska visas vara belägen i ett visst land, eller vill strömma på en tjänst som Netflix när du är ansluten till din VPN, måste du välja en viss server. Din VPN-tjänst val kommer att ha en lista över länder och kan ange vilka som är bäst för streaming, så använd servern webbläsare, karta, eller hur just VPN organiserar sina alternativ, för att välja rätt server för dig.

Klicka sedan på knappen Anslut och vänta på meddelandet om att du är ansluten.

Steg 3: Håll den manuell eller starta automatiskt

Om du är glad att manuellt välja en server, eller åtminstone manuellt ansluta till en varje gång ditt system startar, kan du dra en linje under dagens ansträngningar och börja bläddra säkert och privat tack vare din nya VPN. Om du vill att det ska vara ännu mer hands-off dock kan du titta för att se om din VPN erbjuder automatisk anslutning och startalternativ. De flesta gör det.

Hitta inställningsmenyn och leta efter relevanta kryssrutor där. Aktivera klienten för att starta med operativsystemet och för att automatiskt ansluta, och varje gång systemet startar, bör du hitta den automatiskt ansluter dig till den snabbaste servern som är tillgänglig vid den tidpunkten.

Alternativ: Konfigurera VPN manuellt under Windows 10

Om du vill ha fullständig kontroll över din VPN-anslutning och du kör Windows 10 kan du istället konfigurera allt med hjälp av konfigurationsverktyget för Windows 10 VPN. Detta är en mycket mer djupgående metod, men ger dig mer att säga till om hur tunnelningen fungerar. Du måste veta din väg runt Windows 10 och bör göra några kompletterande läsning innan du börjar.

Med detta i åtanke, här är en snabbkurs på VPN-protokoll som är väl värt att läsa innan du dyker in i steg-för-steg instruktioner nedan.

Förstå protokoll

Äldre protokoll, som PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) kan vara enklare att konfigurera, men de kommer med säkerhetsproblem som gör dem mer mottagliga för attacker. Om det överhuvudtaget är möjligt bör du undvika att använda PPTP.

Nyare protokoll, som Layer Two Tunneling Protocol (eller L2TP), levereras med en 256-bitars krypteringsnyckel som anses säker för topphemlig kommunikation för Windows- och MacOS-användare. L2TP kan dock vara sårbart för attacker om den konfigureras med delade nycklar, så du vill också vara medveten om hur du autentiserar med VPN-tjänsten.